Na czym polega dieta redukcyjna

Otyłość to nadmiar tkanki tłuszczowej. W praktyce klinicznej jest szacowane na podstawie zależności między wzrostem a masą ciała (tj. BMI), biorąc pod uwagę wiek, pochodzenie etniczne, stan nawodnienia i umięśnienie. Szczupła sylwetka to w dzisiejszym świecie jeden z kluczowych elementów stanowiących o atrakcyjności człowieka. Kluczem do zrzucenia zbędnych kilogramów jest umiejętne zastosowanie planu dietetycznego o obniżonej zawartości kalorii, czyli diety redukcyjnej.

Dieta redukcyjna ma oczywiste zadanie zredukowania masy ciała. Jej głównym założeniem jest wprowadzenie deficytu energetycznego. Warto pamiętać, iż redukcja powinna przebiegać stabilnie. Polega na wprowadzeniu podstawowych zasad zdrowego żywienia i stosowania ich w życiu codziennym. Nie wyłącza którejkolwiek grupy składników odżywczych, nie jest więc dietą eliminacyjną. Co ważne, właściwie skomponowane diety redukcyjne zapewniają nie tylko spadek masy ciała, ale i przynosi wymierne korzyści zdrowotne.

Terapia dietetyczna zakłada deficyt energetyczny od 500 do 750 kcal/dobę. W celu uzyskania utraty wagi można zastosować różne podejścia żywieniowe (np. dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, DASH, śródziemnomorska, wysokobiałkowa, wegetariańska). Nie ma dowodów sugerujących, że jakakolwiek konkretna dieta jest lepsza od innej u poszczególnych osób. Można zalecić podejście niskowęglowodanowe lub niskotłuszczowe w oparciu o zdolność każdego pacjenta do tolerowania i przestrzegania określonej diety.

Jedzenie o regularnych porach w ciągu dnia pomaga spalać kalorie w szybszym tempie. Zmniejsza również pokusę podjadania pokarmów bogatych w tłuszcz i cukier. Ważną kwestią jest także nawodnienie. Ludzie czasami mylą pragnienie z głodem. Spróbuj pierwszy głód zastąpić szklaną wody zamiast batonem czekoladowym. Powinno się również zadbać o odpowiednią podaż błonnika. Są to węglowodany pochodzenia roślinnego, których nie można strawić w jelicie cienkim, w przeciwieństwie do cukru i skrobi. Włączenie dużej ilości błonnika do diety może zwiększyć uczucie sytości, potencjalnie prowadząc do utraty wagi. W błonnik są bogate m.in. owoce i warzywa, owies, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż i makaron oraz fasola, groch i soczewica.

Umiejętność odczytywania etykiet żywności może pomóc w wyborze zdrowszych opcji. Skorzystaj z informacji o kaloriach, aby dowiedzieć się, jaka konkretna żywność pasuje do twojego dziennego spożycia kalorii w planie odchudzania. Nie wykluczaj żadnych produktów z planu odchudzania, zwłaszcza tych, które lubisz. Zakaz jedzenia sprawi, że będziesz ich bardziej pragnąć. Nie ma powodu, dla którego nie możesz cieszyć się okazjonalnym smakołykiem, dopóki nie przekroczysz dziennego limitu kalorii.

Na koniec mamy dla Ciebie dobrą radę. Aby uniknąć pokusy, nie przechowuj w domu niezdrowego jedzenia, takiego jak czekolada, herbatniki, chipsy i słodkie napoje gazowane. Zamiast tego wybierz zdrowe przekąski, np. owoce, niesolone ciastka ryżowe, ciastka owsiane, niesolony lub niesłodzony popcorn i sok owocowy. Ponadto, nie panikuj, jeśli efekty są powolne, ponieważ Instytut Żywności i Żywienia podkreśla, że ​​najtrwalszy efekt, bez narażania organizmu, to powolna, racjonalna redukcja masy ciała pod okiem specjalisty i wynosić 0,5-1 kg na tydzień, czyli mniej więcej 2-4kg miesięcznie.